Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Yangın Alarm Sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri 

Yangın alarm sistemleri dediğimizde birden çok yangın güvenliği ekipmanını içeren gelişmiş elektronik güvenlik sistemlerinden söz ediyoruz. Bunlar yangın korunmayangın alarm ve yangın ihbar sistemlerini ve yangın damperiduman damperiduman dedektörü gibi sensörleri içeren akıllı otomasyon sistemleridir.

Yangın algılama sistemlerini anlamaya çalışmadan önce, temel bir yangın gelişimi ve davranışı bilgisine sahip olmak faydalıdır. Bu bilgilerle, yangın güvenliği sistemlerinin rolü ve etkileşimi daha iyi anlaşılacaktır.

  • Yangınların Gelişim Aşamaları 
En temelde bir yangının çıkabilmesi için bir yakıt ve de oksijen gereklidir. Burada yakıt derken karbon temelli ve gerekli koşullar oluştuğunda yanabilecek tüm şeyler kastedilmektedir. Bu gerekli koşulların en başında da bir ısı kaynağı yada bir kıvılcım gelmektedir. Tahta, plastik, kağıt, kumaş veya yanıcı sıvılar içeren herhangi bir öğenin potansiyel bir yakıt olduğu bilinmelidir. Bu da neredeyse tüm iş yerlerini yangın riski altına sokmaktadır. Aşağıda göreceğiniz üzere olası bir yangına müdahale için en etkili aşama başlangıç ve önleme aşamasıdır. Bu da yangın alarm sistemleri ve de yangın algılama ve ihbar sistemleri ile mümkün olacaktır.
  • En Kritik Aşama:  Başlangıç
Herhangi bir ateşleme kaynağı yakıt olabilecek bir elemanla temas ettiğinde yangın başlayabilir dersek yanlış söylemiş olmayız. Bu ilk temasın ardından çıkan yangın değişken sürelerde büyüme gösterecektir. Bu aşama genel olarak yavaş büyüyen ve için için yanan bir süreçtir. Isı ve orta düzeyde duman üretir. Yakıt'ın türüne ve ortama bağlı olarak bir kaç dakika ile bir kaç saat arasında değişen bir zaman içerisinde bir sonraki aşamaya geçer. Gerek insanlar gerekse yangın algılama ve ihbar sistemleri ile erken fark edilmesi çok önemlidir. Maddi hasarın boyutu bu aşmada yapılan müdahaleye göre belirlenecektir.
  • Büyüme Aşaması
Erken tespit edilmemiş ve müdahale edilmemiş yangınlar yeterli ısıyı ürettikten sonra ilk başlangıç durumundaki halinden çıkarak çok ciddi tehlikeler yaratabilecek bir aşamaya evrilir. Burada artık alevlerden bahsedebiliyoruz. 
Yangın algılama ve ihbar sistemleri ile bu anda müdahil olunmazsa, alevler hızlı bir şekilde tavana yükselecek ve tavan sıcaklığını 1000 Santigrat dereceye kadar yükseltebilecektir.  Eğer bu durum gerçekleşirse, müteakiben flaş denilen ve odadaki tüm yanıcı maddeleri aynı anda tutuşturmaya yetecek süreç başlayacaktır.
Bu aşamada ortamda olan birinin hayatta kalması çok zor olacaktır. Çünkü binlerce metreküplük duman oluşacaktır.
  • Sönme Aşaması
Eğer binanın yangın prosedürlerine uygun şekilde tasarlanmış, yalıtılmış ve gerekli öncüllere sahipse çıkan yangın etraftaki her şeyi küle çevirip sona erecektir. Eğer tavan veya duvarlar yangına dayanıksız ise ve de yangın gerekli zaman içerisinde ihbar edilmemişse, bir başka ortama sıçrayacak ve tüm süreç baştan başlayacaktır.

Yangın Alarm Sistemleri

Bir yangın alarm sistemi bir çok farklı alarm ve güvenlik sistemleri donanım ve yazılımından oluşmaktadır. Tüm bu sistemleri bir arada tutan uygulamalar ve prosedürler bütününü yangın alarm sistemi olarak adlandırıyoruz. En temelde yangın alarm sistemleri 3 temel işleve sahiptir.

  • Olağan dışı durumlar hakkında uyarı vermesi
Küçük bir kıvılcım bir yangına dönüşebileceği için yangın alarm sistemleri olağandışı tüm durumlarda bir sinyal ve uyarı verebilmelidir.
  • Siren ve flaşörler ile çevresini uyarıp, gerekli yardımı çağırabilmeli
Olağan-dışı durumda veya tehlike anında bina sakinlerini uyarabilmeli. Ardından da gerekli yardımı çağırabilmeli.
  • Yangın alarm sisteminin bir bütün olarak denetleyebilmesi  
Olası bir sistematik arıza halinde bu durumun farkında olabilmeli ve bunu bildirebilmeli.

Yangın Alarmı Çeşitleri

Yangın Alarm Sistemleri genel olarak bir kaç başlıkta sınıflandırılırlar. Ana kategori diyebileceğimiz başlık ise otomatik veya manuel yangın alarm sistemleridir. Bu iki sistem birbirlerini zorunlu olarak dışlamazlar. Yani iki sistem bir arada kullanılarak hibrit yangın alarmı ortaya çıkarılır.
  • Manuel Yangın Alarm Sistemleri 

Bu tip yangın uyarı sistemlerinde muhakkak bir kişinin sistem tarafından verilen uyarıyı fark etmesi ve gerekli mercilere bildirmesi gerekir.

  • Otomatik Yangın Alarm Sistemleri

Otomatik yangın alarm sistemleri ise çok daha gelişmiş erken uyarı güvenlik sistemleridir. Çoğu zaman bir yangın dedektörü vasıtasıyla etkinleştirilirler.

Ehil Teknoloji, yılların deneyim ve birikimi ile bu alanda müşterilerine hizmet sunmaktadır. Haliliye/ŞANLIURFA’da yer alan firmamız, Şanlıurfa'nın birçok ilçesinde hizmet vererek yaşam alanlarının güvenli hale gelmesini sağlıyor. Ehil Teknoloji ile kendinizi daha bir güvende hissedeceksiniz. Dilediğiniz zaman iletişim numaramızdan arayarak hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilir, kurulum, montaj ve bakım desteği alabilirsiniz.

 

Yangın Alarm Sistemleri Konvansiyonel Alarm sistemleri Maxlogic
Teknim
Code
Nade
Alfamax
 
Maxlogic
Teknim
Code
Nade
Alfamax
Önceki
Hırsız Alarm Sistemleri
Sonraki
Network Sistemleri

Bize Soru Sorun

Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.

İLETİŞİM